Tegeltrends

Mar
2012
29

posted by on Uncategorized

Alleen voor badkamer en keuken? Welnee, tegels kunnen overal. Ze zijn duurzaam, gemakkelijk in onderhoud en ja, natuurlijk óók mooi. Maar hoe weet je welke je moet kiezen? En hoe je ze legt?

Keramisch…
Keramische tegels zijn gebakken van klei en zijn er in vele kleuren en bewerkingen. Er zijn geglazuurde en ongeglazuurde varianten. Glazuur is in elke denkbare kleur te verkrijgen. Deze laag beschermt tegen vlekken en chemicaliën. Maar niet tegen krassen. Ongeglazuurde tegels – ‘porcellanato’ – worden heter gebakken en zijn daardoor beter bestand tegen krassen. Maar weer minder tegen vlekken. De kleurenmogelijkheden van ongeglazuurde tegels zijn beperkt en liggen dicht bij natuurlijke kleuren.

…of natuursteen?
Natuurstenen tegels zijn gemaakt van uit de natuur gewonnen gesteenten. Denk aan marmer, graniet, leisteen, travertin en basalt. De tegels bestaan uit één stuk en zijn door hun natuurlijke karakter allemaal verschillend. Natuursteen wordt op verschillende manieren bewerkt. Getrommeld steen is kunstmatig verouderd steen. Maar steen kan ook worden gezoet: dan wordt het gepolijst tot een zijdeglans of een hoogglans. Omdat natuursteen naar verloop van tijd glad wordt, kunnen de tegels worden opgeruwd. Zo worden ze ook geschikt voor in je badkamer. Nadeel is alleen dat op geruwde tegels meer vuil achterblijft. De manier van afwerken van natuursteen bepaalt uiteindelijk de uitstraling. Ga je voor stoer en robuust, dan kies je een getrommelde variant. Liever chique en koel? Kies dan voor gepolijste hoogglans.

Plavuizen
Plavuizen worden meestal machinaal vervaardigd. Ze zijn vrij dik en de gangbare afmetingen zijn 20 x 25 cm, 10 x 15 cm en 40 x 40 cm. Splijttegels hebben ruwe ribbels aan de onderkant. Het zijn harde tegels die zowel geglazuurd als ongeglazuurd leverbaar zijn, in ruw, zijdemat, glad en hoogglans. Grestegels zijn meestal ongeglazuurd. Ze worden op dezelfde manier gemaakt als splijttegels en zien er onregelmatig uit.

Tegeltrends?
Natuursteen is erg mooi, maar kostbaar. Look-a-likes kunnen een leuk alternatief zijn: keramische tegels die eruitzien alsof ze van een ander materiaal zijn gemaakt, zoals natuursteen. Maar ze zijn er ook met het uiterlijk van materialen als beton, cortenstaal en hout. Compleet met nerven, barstjes en aders. Ideaal voor in de badkamer: de warmte en uitstraling van hout én de praktische voordelen van een tegel.
Behalve natuurlijke prints worden er ook steeds meer andere dessins op tegels gedrukt. Denk aan romantische kantprints en bloemmotieven, maar ook foto’s. Een andere bijzondere ontwikkeling is de liquidfloor. Deze harde plastic tegels bevatten een vloeistof die beweegt zodra je erop gaat staan. Ze worden gemonteerd op gekleurde lichtbakken waardoor je een echte discovloer krijgt. Door de beweging van de vloeistof, licht de vloer onder je voeten op.
Ook helemaal nieuw zijn leertegels. Keramische tegels met een laagje leer erop. Voor tegen de muur en voor op de vloer. Fijn voor je blote voeten! En je kunt ze zelfs magnetisch leggen op een metalen ondervloer. Dat is nog eens makkelijk monteren en verplaatsen. En dan hebben we Kerlite nog, een nieuwe vorm van tegels. Kerlite wordt gemaakt van keramisch materiaal dat verrijkt is met zirkonium. Vooral het productieproces is vooruitstrevend. Er worden nauwelijks CO2-gassen uitgestoten en het kost weinig energie. Kerlite wordt gemaakt in platen van 100×300 cm en is slechts 3 mm dik. Daardoor is het flexibel en gemakkelijk in gebruik. De platen zijn met de hand op maat te snijden en je boort er eenvoudig gaten in. Het grote formaat van de Kerlite-tegels past helemaal in de huidige XXL-trend.

Grote of kleine tegels?
Tegels passen eigenlijk altijd en overal. Maar niet elke tegel is geschikt voor elke ruimte. Zo moet je rekening houden met vlekgevoeligheid – belangrijk in de keuken – en met slijtbestendigheid, handig voor in de gang .
Slijtbestendigheid wordt aangegeven met een code die gaat van I tot V (I=laagste, V= hoogste). Verder moet je kritisch kijken naar de maat van de tegel die je kiest. Er zijn tegels van 1×1 cm, maar ook van 100×100 cm. In een grote ruimte kan het spannend zijn te spelen met verschillende maten, maar in een kleine ruimte is dat onrustig. Je wilt een kleine ruimte ook niet met maar één hele tegel en verder alleen maar snijstukken betegelen, toch?

Welke ondervloer?
Als je tegels gaat leggen, begin je met de ondervloer. Deze moet stabiel en vlak zijn, anders kun je onhandige randjes krijgen of kunnen de tegels en voegen zelfs gaan scheuren. Heb je een houten ondergrond, dan is een stabiliserende tussenvloer een must. Want hout werkt. Bedenk ook goed van tevoren of je vloerverwarming wilt. Ideaal met een tegelvloer omdat tegels de warmte goed geleiden. En ze nogal koud aan kunnen voelen onder je voeten. Dit geldt minder voor natuurstenen tegels.

Welk voegsel of legpatroon?
Met de manier waarop je tegels legt, kun je veel verschillende effecten bereiken. Je kunt van alles doen met vormen en patronen, maar ook met verschillende tegels en tegels met verschillende afmetingen. Een kleine ruimte hou je rustig door de XL-tegels van de vloer op de muren te laten doorlopen. In een grotere ruimte kun je kiezen voor een wildverband, waarbij je juist verschillende maten tegels in een wisselend patroon legt. Ook voegen maken een wereld van verschil. Er zijn verschillende breedtes, kleuren en materialen denkbaar. Met een zelfde kleur voeg als de tegels hou je het rustig, met een dunne voeg wordt het vrij strak. Je kunt ook voor een contrasterende kleur voeg gaan, dan valt het legpatroon lekker op. Natuurstenen tegels kun je strakker leggen dan keramische tegels, maar helemaal naadloos is niet aan te raden. Er blijft toch altijd een klein randje open waarin zich vuil ophoopt. Tegenwoordig bestaan er ook gerectificeerde keramische tegels. Die zijn na productie bijgezaagd waardoor ze minder werken en je ze strakker kunt leggen. Handig en helemaal splinternieuw is epoxyvoeg. Hier hecht vuil zich beduidend minder aan en het helpt verkleuring tegengaan. Maar de prijs, die is er wel naar: drie keer zo duur als regulier voegsel.

Tegelonderhoud?
Als je de juiste tegels kiest bij het gebruik van de vloer, heb je er weinig onderhoud aan. Soms is het slim de vloer voor gebruik te impregneren. Ongeglazuurde keramische tegels en bepaalde soorten natuursteen worden daardoor vuilafstotend. Ook laat het de natuurlijke kleuren en structuren meer uitkomen.
Wees voorzichtig met het schoonmaken van natuursteen. Veel soorten zijn niet bestand tegen de chemicaliën die in schoonmaakmiddelen zitten. Natuursteen in de badkamer moet daarom meteen na gebruik droog gemaakt worden om kalkaanslag te voorkomen. Gelukkig zijn er voor natuursteen speciale onderhoudsmiddelen op de markt.

Bron: www.vtwonen.nl